Vannacht droomde ik dat ik in een doos zat, met een deksel. De doos kon niet dicht omdat ik er te groot voor ben. Toch is er iemand die probeert deze met kracht dicht te doen. Ik heb mijn schouders en mijn hoofd gebogen en nog sluit het deksel zich niet.

Er uit kan ik ook niet, het deksel wil niet verder omhoog….

Voel jij je ook klein  gehouden en wil je graag (weer jezelf zijn) dan heb ik 3 wees-vriendelijk-voor-jezelf-en-groei tips voor je:

Geef jezelf toestemming om te mogen blijven waar je bent

Daarmee beweer ik niet dat je jezelf klein moet blijven houden. Wat ik hiermee aangeef is dat je het gevecht stopt met jezelf en anderen in deze wereld. Je mag achterover leunen in je kleine, gebogen stand, je onderdrukte IK. Dit geeft een ander uitgangspunt voor jouzelf.

Je zult zien dat het vele malen makkelijker is om vanuit ‘mogen’ in beweging te komen dan vanuit ‘vechten tegen’. Bij het laatste werkt een strak elastiek waarmee je in je oude stand werd gehouden tegen je. Het lijkt in de droom die ik beschreef alsof er iemand op het deksel zit terwijl ik in wezen mezelf vast heb gelegd aan dat elastiek.

Als je kiest voor  “mogen” word je een handje geholpen in positieve zin. Je vult je box als vanzelf met positieve energie door jouw ‘ik wil’ en door jouw verlangen. Hierdoor opent het deksel zich als vanzelf.

Je zult ook zien dat je veel meer innerlijke rust voelt als je van jezelf ‘mag bewegen’ en dat dit ook zín geeft in BEWEGING. Je kunt rustig bekijken hoe je je veranderingen wilt en wat je wilt.

Onderzoek je drijfveren, waar loop je warm voor? Zet je eerste stappen pas als je het voelt kriebelen en je er aan toe bent.

 

Erken dat je in een groeiproces stapt of zit

Heb je al eens  gekeken naar kleine kinderen, naar een puppie of andere jonge dieren? Als je naar hen kijkt zul je zien dat zij zich aan de benen van de ouder of verzorger vastklampen, van daaruit hebben ze een veilige plek om te zien wat er geboden of gevraagd wordt. Ze schamen zich absoluut niet voor het feit dat ze de tijd nemen om te ontdekken.

Als je ze de tijd geeft om in eigen tempo de wereld te ontdekken dan worden ze nieuwsgierig. Wat helpt is ze uit te nodigen om dichterbij te komen en te merken dat ze geen pijn zullen ervaren.

Kijk waar jij jezelf uitnodigt of waar je jezelf dwingt aan te gaan wat er voor je voeten ligt. Er zit een wereld van grijs tussen dwang en niets doen.

Nodig jezelf uit, laat toe dat dat ongemakkelijk kan voelen. Adem 3x rustig in en uit en voel dat je veilig bent. Van uit de veiligheid heb je de ruimte om te spelen met nieuwe ervaringen.

 

Geniet van het moment

In wélke fase je je nu mag bevinden, geniet er van. Doe dit bewust. Geniet van het feit dat je af en toe vleugels lijkt te hebben, evenals van het feit dat je in de bank-hang fase zit. Je bent mens!

Ups en downs horen bij elkaar, dat heet leven. Het leven loopt in golven en hoe harder je ertegen vecht hoe langer het duurt voor het weer fijn is. Het draait er om dat je de golven leert herkennen en accepteren als golf. Wees tevreden met wat is, ook in tijden dat het anders loopt dan jij had bedacht.

Als je de ups en downs herkent en verwelkomt sta je veel steviger in je schoenen, op elk specifiek moment.

En laten we eerlijk zijn: Als het alleen maar leuk zou zijn wordt het saai. Juist de uitdagingen geven je een gevoel van trots, blijdschap en voldoening.

 

ANNEKE

Mijn naam is Anneke Wilbers.
Ik werk voornamelijk met vrouwen van 45+, mooie sterke vrouwen, die hun weg even kwijt zijn. Zij hebben een flinke dosis levenservaring verzameld en zijn toe aan verdere ont-wikkeling. Ik loop enige tijd met hen mee totdat ze weer hun vertrouwen en levenslust terug hebben gevonden.

Schrijf je hier in voor meer 2-wekelijkse Zielekronkels