Misschien klinkt het gek, maar ik had als 48-jarige geen idee wat IK zou willen. De simpele vraag was: “maar wat wil Anneke nou eigenlijk”, en ik wist het niet! Ik had altijd gedaan wat ik altijd geleerd heb, wat de ander wilde…

Dat was een absoluut schokkende constatering! Wie ben ik dan?

Deze zielekronkel gaat over in de steek gelaten voelen, en over jezelf in de steek laten. Laat je hierdoor niet afschrikken maar lees vooral verder, deze is interessant voor heel veel mensen…

In de “Zielekronkel”  aangepast aan jezelf, de ontdekkingsreis staat een prachtig aanbod dat naadloos aansluit bij dit onderwerp, klik hiervoor op http://annahealing.nl/241-2/

Veel lees- en leerplezier, Anneke

uit raam starenAls je in de steek gelaten wordt kun je onder andere te maken krijgen met:

 • woede
 • leegte
 • de vraag: Wie ben ik nu? Nu, op dit moment

Dit is lastig en de grote vraag is dan ook hoe je hier mee om kunt gaan. Op zo’n manier dat het je helpt in plaats van onderuit haalt.

 

                                                          Hoe ga je om met de woede?

Woede is vaak best eng, want wat zijn de gevolgen als ik woedend ben? Word ik dan net als tante Joop of die leraar van klas 5? Dit ken ik van mezelf niet, wie is dat krijsende mens? En wat breng ik teweeg als ik woedend ben…

Bovendien kennen velen van ons als kind ook de straf die volgde op een boze bui.

Nogal wat mensen stoppen, mede door hun ervaringen, woede weg in hun rugzakje met het idee dat het dan weg is: Nee hoor, ik heb er totaal geen last van! Woede past niet bij me, of hoor je nu je moeder die zei dat je je in moest houden?

Ik kan als ervaringsdeskundige wel vertellen dat in je rugzak stoppen niet hetzelfde is als dat het weg is, opgelost. Het LIJKT wel zo, maar gaat tegen je werken zodra dat zakje te klein is voor de hoeveelheid die jij er in hebt gestopt.

Bij een te volle rugzak heb je te maken met een potentieel onwenselijke situatie. Een paar voorbeelden hiervan zijn

 • het risico van burnout
 • mogelijke lichamelijke klachten zoals verkramping van b.v. nek en schouders, misselijkheid (ik wil dit niet slikken!), maagpijn (het gebeurde ligt zwaar op de maag) of blaasontsteking (pisnijdig zijn)
 • Ook komt ontploffen om het minste of geringste voor, het zogenaamde korte lontje

                                            Alle drie moet je niet willen, dit is echt af te raden!

Hoe kun je hier dan effectiever mee om gaan?

Zolang je nog geen echte innerlijke rust kunt blijven houden zijn er andere manieren om het uit je systeem te gooien

 • Scheur een out T-shirt aan flarden met alle kracht die je in je hebt
 • Ga op de kop in de tuin
 • Gooi oud servies met kracht kapot
 • Gebruik een matras, kussen of boksbal om je op uit te leven
 • Versnipper die catalogus die ligt te wachten op een nuttige bestemming, dit is zo’n goede bestemming!
 • Fiets zo hard je kunt, kop in de wind, tegen de regen in

Enkele helpende tips hierbij zijn: Ook al doe je dit jankend van frustratie, doe dit net zolang tot je je volledig léég voelt! Schaamte is hierbij funest, zoek dan een manier om te ontladen die je binnenshuis kunt doen of in het bos. Werk die verkramping uit je lijf, je zult zien dat dit goed doet!

 • Vooral opgekropte boosheid, soms al vanaf de kindertijd, heeft tijd nodig om helemaal gezien te worden en op te mogen lossen. Gun je zelf deze opruimactie, het loont!
 • Benoem dit gevoel niet als ‘mijn woede’ maar als ‘de of die woede’, daarmee week je jezelf al een beetje los van dat gevoel.
 • Als je er naar kunt kijken alsof je naar een film kijkt, dan ben je een stap verder richting loslaten van…
 • Om er goed mee om te gaan is er dan nog wel een laatste ding van belang en dat is dat je het gesprek aangaat. Vooral met jezelf, daarna ook met je omgeving.
 • Misschien voor jou nog een beetje ‘brug te ver’, toch wil ik het hier wel noemen: Zie het in de steek gelaten worden als een mogelijkheid jezelf ook los te weken van deze oude, herkenbare pijn. Vaak reageert een mens hoofdzakelijk vanuit oude pijn: ik heb dit eerder meegemaakt!
Het voert te ver om hier op dit punt dieper op in te gaan, wil je hulp of meer weten laat het me  nu weten via anneke@annahealing.nl

 

                                                        Hoe ga je om met de leegte?

Als je de woede voorbij bent kun je in een leeg gevoel terecht komen. Alsof je op een open veld verdwaasd om je heen staat te kijken, een soort niemandsland. Hoe ben ik HIER in vredesnaam terecht gekomen???

Woede en leegte ontstaan door verwachtingen zoals:

 • We zijn toch een stel, het ging altijd goed
 • Mijn leidinggevende zei altijd dat ’t zo goed ging en toch krijg ik geen nieuw contract
 • Ze had zo beloofd dat ze me zou helpen met die klus, nu moet ik het toch weer alleen doen
 •  Ik ben er altijd geweest, stond altijd klaar en het effect is dat de ander er niet is nu ik iets nodig heb

                  Helpend is niet vragen waarom de ander doet zoals die doet. Vragen die wél helpen zijn

 • Wie ben ik in dit geheel
 • Wat was mijn rol hierin
 • Hoe had ik het anders kunnen aanpakken
 • Hoe had ik anders kunnen reageren

Deze vragen zijn er niet om jezelf op de kop te geven, wel omdat je je kracht terug vindt als jij zelf volledig verantwoording neemt voor wie je bent en wat je doet.

                                                               Hoor ik je nu steigeren?

Goed zo! Dat wil zeggen dat ik je geraakt hebt en dát is nu juist de bedoeling. Weet je, we hebben er beide niets aan als je me aardig vind. Je hebt iets aan mij en deze “Zielekronkel” als je tot nadenken wordt aangezet en die mooie ontwikkeling mag doormaken naar JIJ, de echte, mooi mens!

Zodra je kunt zien wat jouw eigen rol is en wat je ‘waarom’ is kun je ook dingen veranderen. Geloof me maar: de ander laat je alleen maar een reactie zien op wie jij bent, wat je denkt en voelt. De ander laat zien wat er bij jou diep van binnen leeft.

Wees blij! Boos op mij te worden helpt hier ook niet. Wees blij dat de ander je laat zien wat er binnenin je verstopt ligt aan patronen, oud zeer, familiedingen en zo… Dit geeft je de mogelijkheid om op te ruimen.

Er is zelf een goede kans dat je hen op een gegeven moment dankbaar bent voor dat ze je in de steek lieten! Hier is de ervaringsdeskundige aan het woord Ja, ook ik wou niets horen over dankbaarheid: “ja maar hij…… ‘ Inmiddels weet ik beter, ze hebben me goed geholpen.

                                                         Nog meer stof tot nadenken

Heb jij jezelf weg gecijferd? Zo ja, wat was je drijfveer:

 • Ik wil gezien worden
 • Ik wil er bij horen
 • Als ik dit doe dan houden ze wél van me

Waar heb jij je aangepast? En last but not least:

Hoe vaak heb jij jezelf in de steek gelaten?

 

                                                     Wie ben JIJ, nu, op dit moment?

                                                                   It’s time to change!

Heb je nu nog enig idee van wie je bent? Wat JIJ graag wilt? Los van alle anderen en al het andere, wat wil JIJ? Waar wordt JIJ een blij en gelukkig mens van?

Heb je hier überhaupt wel een antwoord op of sta je nu, net als ik in 2004, met je mond vol tanden?

Zoals ik in het begin al kort aankaartte: Misschien klinkt het gek, maar ik had als 48-jarige geen idee wat IK zou willen. De vraag was: “maar wat wil Anneke nou eigenlijk”? En ik wist het niet, ik heb altijd gedaan wat de ander wilde. Dat was een schokkende constatering!

Ik weet nog precies hoe ik me voelde toen die vraag gesteld werd. Ik kon alleen maar janken het eerste half uur. Ik had werkelijk geen idee, ik deed altijd wat ’n ander wou, wist niet wie ik zelf was!

Tegelijk was dit het begin van een interessante ontdekkingstocht. Ik heb mezelf ont-dekt, beetje bij beetje. Uitgangspunt was bij mij de leegte. Ik had mezelf lange tijd in de steek gelaten, kon het vanaf nu anders doen! En dat deed ik de afgelopen 10-12 jaar:

Bewust naar mezelf kijken, huilen, lachen en vooral
stap voor stap mezelf worden…

 

En jij, waar sta je? Wat wil JIJ?
Het is de hoogste tijd om dit uit te zoeken!

Laat het me horen door nu  contact op te nemen via http://annahealing.nl/contact/, dank voor je reactie…

P2230017

Mijn naam is Anneke, helend medium in mijn bedrijf Anna Healing.
Ik werk voornamelijk met vrouwen van 45+, mooie sterke vrouwen, die hun weg even kwijt zijn. Zij hebben een flinke dosis levenservaring verzameld en zijn toe aan verdere ont-wikkeling. Ik loop enige tijd met hen mee totdat ze weer hun vertrouwen en levenslust terug hebben gevonden.