In de wereld van coaches en therapeuten wordt nogal eens de ui gebruikt als metafoor. De lagen van een ui afpellen, de overlevings-strategieën, dát is wat we doen om tot onze kern te komen. We komen veelal tot tranen tijdens het afpellen, en tranen zijn de wassingen van de ziel. Ze helen ons!

Persoonlijk vind ik onderstaande tekst ook heel pakkend. Nadat de boom “gekortwiekt” is blijft er in dit verhaal een prachtig instrument over. De boom  kappen staat in “De Viool” voor de aangeleerde overlevingsmanieren weer afleggen. Ook de viool, het hart van de boom, kan ons tot tranen toe roeren. En ook dát kan helend zijn.

 

De Viool

In de viool staat deze tekst:
Toen ik nog in de bossen leefde, heb ik gezwegen.
Nu ik gestorven ben, zing ik.

Want hoe gaat het: In het bos staat een boom naast een boom, en nooit een groet, een teken.
Totdat zo’n boom gekapt wordt.

De takken gaan eraf,
de schors wordt afgestroopt,
de stam wordt teruggezaagd tot planken.
Mijn God, welke martelingen ondergaat zo’n boom nog meer?

Eindelijk komt het hout terecht bij een vioolbouwer.
En daar is het wonder gebeurd:
Het hout is die licht gebogen viool geworden;
Ze ligt in de hand van de speler.

Nu ik gestorven ben zing ik.

 

“De Viool” komt van de site van een mede-student van me, Marjolein Kamer. Voor meer info zie http://parmarie.nl

ANNEKE
Mijn naam is Anneke Wilbers.
In mijn praktijk voor bewust- en heelwording begeleid ik vrouwen van 35-95 jaar en alleengeboren 2- of meerlingen zodat ze weer Zichzelf kunnen zijn, en het vertrouwen in zich zelf terug vinden.

Schrijf je hier in voor meer 2-wekelijkse Zielekronkels